05 Nov
  • By Eldina Tinjic
  • Cause in

Udri Muški

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ubjedljivo najgledaniji jutarnji program u cijeloj BiH, emisija „Udri Muški“ na televiziji Pink BH, nastala je s jedinstvenim ciljem – da poboljša komunikaciju između ljudi u BiH, ali i u regiji. Već od samog početka emitovanja na radio stanici „City Kameleon Sarajevo“ emisija izaziva veliku pažnju slušateljstva i javnosti u BiH. Autor i voditelj emisije dr. Almir Čehajić Batko za vrlo kratko vrijeme postao je sinonim za čovjeka koji na sebi svojstven i duhovit način prikazuje najrazličitije socijalne, ekonomske, kulturološke i druge probleme u BiH, regiji i svijetu, a ubrzo i sinonim za čovjeka koji je medijski prostor koji ima iskoristio na način da pruži podršku i pomoć u liječenju urgentnih slučajeva bolesnih građana BiH od kojih su odustale odgovorne državne i društvene strukture. Kao pravo, a prije svega neophodno, medijsko osvježenje emisiju „Udri Muški“ preuzela je i radio stanica “Radio Istočno Sarajevo” što je bilo prvi put da se u medijskom prostoru u BiH zajedno čuju radio stanica iz dva reazličita bh. entiteta. U mjesecima koji slijede emisiju preuzima sve veći broj radio stanice iz čitave BiH. Danas emisija “Udri Muški” ima uvezanu mrežu od 54 radio stanice u BiH i regionu. Veliki značaj ovog medijskog projekta je to da televizija „Pink BH” prenosi ovu emisiju sa svojom medijskom pokrivenošću i visokim procentom gledanosti na teritoriji cijele BiH.

Dramatičan preokret u samom konceptu emisije uslijedio je nakon dolaska jedne slušateljke na radio koja je htjela da se zahvali njenom autoru što je nasmijava savko jutro. Batko je mislio da se seli negdje drugo, a ona mu je rekla pred svojim tada maloljetnim sinom da je teško bolesna i da su joj ljekari predvidjeli još dva mjeseca života. Život slušateljke Ljiljane Krajnc iz Sarajeva bio je ugrožen i ona u tom trenutku nije videla nikakav spas, a potrebna joj je bila transplantacija jetre. Batko joj je tada rekao “da će živjeti” i to “živjeti itekako”. Vođen svojim ličnim gubitkom kćerke i željom da se Ljiljani pruži šansa za život, Batko sa produkcijom emisije “Udri muški” pokreće jednu od prvih i najvećih humanitarnih akciju u BiH i poziva svoje slušatelje da putem slanja poruke na komercijalni SMS broj (koji je inače služio za nagradne igre) spasimo život Ljiljane Krajnc. Ovaj apel dobiva nezapamćenu reakciju od strane slušateljstva, ali i cjelokupne javnosti u BiH. Nakon velike humanitarne akcije, život Ljiljane Krajnc je spašen upravo zahvaljujući reakciji „malog, običnog čovjeka“ i slušatelja emisije “Udri muški“.

Nakon slučaja “Ljiljana Krajnc”, Batku se obraćaju mnogi drugi oboljeli građani sa zahtjevima za pomoć i broj istih postaje toliki da kapaciteti same radio stanice u smislu rješavanja ovakvih problema, postaju premali. U tom i takvom trenutku osniva se i nastaje udruženje građana OTVORENA MREŽA koja prvobitno za cilj ima spašavanje urgentnih slučajeva bolesnih građana BiH, a danas je u tom smislu, razvila organizovani sistem i program djelatnosti i aktivnosti.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.