26 Feb
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

1350 za Farisa Šestića

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Priču o 10-godišnjem dječaku iz Sarajeva, Farisu Šestiću, krajem prošle godine pratila je čitava BiH kada je u dirljivom obraćanju medijima, u emisiji „Udri muški“, Farisov otac zamolio za pomoć. Upravo taj apel, „Batko, pomozite mi, dijete mi umire“, pokrenuo je čitavu lavinu reakcija, ali i OTVORENU MREŽU koja je u najhitnijoj proceduri učinila sve da 10-godišnji dječak bude spašen. Tako smo tog jutra, još u toku emisije, dobili odgovor sa UKC-a Toulouse, dječije bolnice „Purpon“ i dr. Garinera da Faris može biti hitno prebačen u Francusku i da je tim ove bolnice spreman učiniti sve da se život ovog dječak spasi. Ova vijest, nakon odbijenica koje su prije toga stigle iz bolnica u Engleskoj i Njemačkoj, za porodicu Šestić bila je spasonosna stvar jer je ista prošla pravu dramu nakon samo običnog operativnog zahvata slijepog crijeva koja je toliko zakomplikovala život njihovog dječaka – kardiovaskularne komplikacije, maligna hipertenzija, teška kardiovaskularna disfunkcija i na koncu terminalni zastoj funkcije bubrega.

Nakon mjesec dana boravka u Francuskoj, Faris se vratio u Sarajevo u potpuno stabilnom i oporavljenom stanju. Tim doktora Garniera vratio je osmjeh na lice ovog dječaka. Iako je, nakon svega, ostala posljedica u vidu trajnog zastoja funkcije bubrega, tim francuskih ljekara dao je i u ovom smislu novu nadu porodici Šestić. Ponudili su rješenje koje bi ponudili svakoj francuskoj porodici koja bi se našla u istoj situaciji – rekli su da majka, iako nije ista krvna grupa kao njen sin, može dati svoj bubreg Farisu i na taj način pružiti mu šansu da opet živi normalan život.

Upravo ova, druga po redu srodnička transplantacija u okviru specijaliziranog programa „Toulouse“ OTVORENE MREŽE, desit će se 14. aprila ove godine. Dotada, Farisovoj porodici i OTVORENOJ MREŽI predstoji borba za novčana sredstva – za ovaj operativni zahvat potrebno je prikupiti 110.000, 00 KM. Upravo zato, OTVORENA MREŽA, do kraja aprila, ustupila je svoj jedinstveni humanitarni broj 1350 za liječenje ovog dječaka. Dakle, neovisno od toga čiji ste pretplatnik, pozivom na ova broj donirate 2 KM (plus PDV) za život ovog dječaka.

Ekipa OTVORENE MREŽE danas je provela dan sa Farisom da bismo vidjeli, a isto pokazali i javnosti, kako izgleda jedan Farisov dan kad ide na dijalizu. Teško je zaista riječima opisati kako je iz prespektive zdravog čovjeka gledati kako izgleda život onog bolesnog. Ovaj divni dječak ima takvu snagu i energiju koja vas prosto obara s nogu. Isto možemo reći i za porodicu Šestić, majku Enesu, oca Samira i brata Mirzu, koji Farisa svakog ponedjeljka, srijede i petka bude rano ujutru kako bi ga spremili i odveli na dijalizu. Faris nam to ovako opisuje: „Mrzim da idem na dijalizu. Moram rano da ustanem. Poslije budem iscrpljen. Ne smijem da pijem puno vode, to mi najviše fali. Kad idem u goste ne mogu da pijem ni sok jer se sok pika kao voda. Jedva čekam da se napijem vode koliko hoću kad sve ovo bude gotovo.“

Teško je sve ovo slušati i gledati. Teško je gledati ovu porodicu koja je slika i prilika skoro svake druge tipčne porodice u BiH, koja ostaje, doslovno, razvaljena, nezaštićena i prepuštena sama sebi, zbog toga što joj je dijete ostalo bolesno, zbog toga što je isto trebalo jedan od najbezazlenijih operativnih zahvata (operacija slijepog crijeva), a završilo je, u jednom ternutku, životno ugroženo, a u drugom mu je potrebno liječenje u inostarnstvo i 110.000, 00 KM.

Farisova priča jasno nalaže da moramo pomoći ovom zlatnom dječaku u njegovoj borbi za normalan život i zato nam je potrebna pomoć svih vas, a Faris vam poručuje slijedeće: „Meni je sad super, ništa me ne boli, jedva čekam april, jedva čekam da sve prođe i znam da će sve dobro proći.“

Ovim putem, molimo sve građane BiH, koji su to uradili toliko puta do sada, da to učine i ovaj put i svojim pozivima na jedinstveni humanitarni telefon 1350 pomognu ovom divnom dječaku da živi normalan život kao svi njegovi vršnjaci – da živi život bez dijalize.

Svi za Farisa – pozivom na 1350!

Cjelokupnu priču o Farisu pogledajte u novom izdanju „Hrabrih ljudi“ u subotu, 1. marta, u 12:30h, na televiziji „Pink BH“.

OTVORENA MREŽA

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.