05 Jun
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

17030 i 17050: Pobjeda građana Bosne i Hercegovine

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prenosimo vam uključenje dr. Almira Čehajića Batka u program Radija OTVORENA MREŽA, a nakon što je završen operativni zahvat Merjeme Bašić, djevojčice iz Programa OTVORENE MREŽE danas u bolnici u Hannoveru, za čiji život su posljednjih nekoliko mjeseci građani Bosne i Hercegovine pozivali jedinstvene telefone 17030 i 17050

„Merjema Bašić je operisana i prve informacije iz Njemačke su dobre. Ove informacije su finale svega onoga što se dešavalo od 8 sati jutros. Pokrenuta je priča, priča stara 9 godina, kada je Merjemina bolest u pitanju. Nju je jutros operisao jedan od najboljih hirugra pedijatara i šef klinike u Hanoveru, dr. Benno Ure, gdje se liječi gotovo 50% njemačke djece i djece iz cijelog svijeta sa sličnim oboljenjima.

Merjema je bila izuzetno hrabra, provela je dan prije operacije u igraonici s drugom djecom, ali ono što je bilo zabrinjavajuće je to što je profesor izašao i rekao koordinatorici OTVORENE MREŽE da je sam operativni zahvat trajao 2-3 sata duže nego uobičajeno. Na svu sreću, nije bilo komplikacija, niti dodatnih transfuzija krvi. To znači da je tim njemačkih ljekara u Hanoveru izveo izvrstan zadatak.

Ja sam nakon javljanja koordinatorice Irme Kolje ove vijesti odmah saopštio na radiju i ovo je dokaz da zajedno moramo krenuti u odbranu naše djece. Ovo, nažalost nije jedino dijete koje pati u našoj zemlji.

Merjema se bori već 9 godina sa cistom na žučnim vodovima i pankreatitisom i zbog njega je ova operacija bila toliko složena i trajala je toliko dugo. Svi vodovi su istanjeni i tim je proces bio komplikovaniji, a zbog toga su 9 godina trajali i svi ti nesnosni bolovi i stalni odlasci u bolnicu. Kada je gostovala u emisiju „Udri muški“, Merjema je rekla da ne smije da kaže mami za bolove, jer zna kako će se ona nasekirati. Ovo je jedna velika pobjeda. Krivo mi je da jedan ovakav zahvat nisu pratili naši ljekari. Ako nešto ne možeš izvesti ovdje, treba da odeš u neke od svjetskih centara. Tim OTVORENE MREŽE prisustvuje najtežim transplantacijama u salama i to snimamo. Shodno tome, smatram da bi svi bili sretni da naši ljekari prisustvuju takvim zahvatima i da vide šta je to što se moglo uraditi prethodnih 9 godina, kako Merjem ne bi ovoliko patila.

Ovaj zahvat jeste komlikovan, ali naše drago dijete je pobijedilo. Majka i Irma su bile u prostorijama gdje roditelji bodre jedan drugog kad su im djeca u salama i mislim da je ovo jedna velika i divna pobjeda svih nas.

Moramo pričekati do sutra jer je Mejrema na intezivnoj njezi i ljekari je prate, te će na svaki način pokušati da vode računa o ovom djetetu. Pratimo njeno stanje iz minuta u minut.”

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.