23 Feb
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

ASIMA ŽERO: „Prvi put u životu vidim more“

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Odmah po izlasku iz bolnice nakon što je vaskularni hirurg francuskog nefrološko-transplantološkog tima bolnice „Pasteur“ u Nici, uspio uspostaviti vaskularni pristup za dijalizu koji 33-godišnju korisnicu Programa transplantacija OTVORENE MREŽE, Asimu Žero iz Sarajeva, ostavlja u životu, koordinatorica OTVORENE MREŽE, Nataša Buljević, zabilježila je nesvakidašnju fotografiju Asime koja joj je neposredno prije klika rekla: „Ljudi, ja prvi put u životu vidim more“.
Djevojčica koja je sa svojih samo 12 godina u državi koja se zove BiH ušla u dijalizni centar nije mogla kao i veliki broj drugih dijaliznih pacijenata da ima život koji dozvoljava putovanja jer je u bolnicu na aprat koji joj održava život morala svaki drugi dan. U državi koja se zove BiH nemate aktivan pristup medicini koja u evropskim centrima živi već 60 godina – nemate aktivan pristup transplantacijskoj medicini koja za dijalizne pacijente znači povratak u normalna život. U državi koja se zove BiH imate 33-godišnju Asimu Žero koja preko dvadeset godina ide na dijalizu i nikada u životu nije vidjela more. U državi koja se zove BiH imate Asimu koja ima porodicu u kojoj bi joj neko rado bio donor bubrega iako je različite krvne grupe od njene, ali pošto živi u državi koja se zove BiH takve transplantacije se u istoj nerade. U državi koja se zove BiH imate građane koji su izgubili svoje bitke za život i koji mogu biti donori organa, ali u državi koja se zove BiH imate jedinice intenzivne njege u kojima se utvrđuju moždane smrti koje vode do kadeveričnih transplantacija toliko rijetko da je to na granici incidenta. U državi koja se zove BiH imate Asimu Žero koja nikada u životu nije vidjela more i koja je najveći „simbol“ transplantacijske medicine u BiH.
Asima Žero, volimo te najviše na svijetu i zajedno ćemo ti pomoći da dođeš do svoje priče o transplantaciji i vidiš more još koliko god puta poželiš, tvoja OTVORENA MREŽA i građani BiH!

#otvorenamreza #transplantacije #NeverGiveUp #NikadNeOdustaj

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.