28 Sep
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

Drugi sastanak PKT-a (Projektno-koordinacionog tijela)

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Drugi sastanak PKT-a (“Projektno-koordinaciono tijelo”) u sklopu projekta “POŠTIVANJE ZAKONA = TRANSPLANTACIJA ORGANA” održan je u Hotelu “Radon Plaza”, 28.  septembra ove godine.

U nepuna tri sata konstruktivnog razgovora i rasprave došlo se do nekoliko veoma konkretnih zaključaka kao i prezentiranja koraka koji su dosada preduzeti od strane nadležnih entiteskih ministarstava zdravlja kada je u pitanju usvajanje budžeta za sprovođenje postojećih zakona u oblasti transplantacijske medicine. Ono što je obradovalo sve prisutne jeste informacija dr Marine Bera, pomoćnice Ministra za analitiku, plan i upravljanje resursima u zdravstvu, da je odluka Federalnog ministarstva zdravlja o uvođenju centra za transplantacijsku medicinu trenutno u proceduri na vladi. Isti će ordinirati kao poseban upravni organ i imat će nadležnosti samo u oblasti transplantacijske medicine. Ovakva informacija daje jasnu naznaku da u tom smislu mora biti usvojen budžet za isto. Isto
se očekuje u narednom periodu i u RS-u kako smo naknadno obavješteni. Na koncu učesnici su se ponovo složili oko činjenice da su problemi u ovoj oblasti vrlo složeni i da za uspostavljanje cjelokupne infrastrukture predviđene postojećim zakonima treba još mnogo znanja i vremena. Ukoliko bi BiH (odnosno FBiH i RS) doista dobila ovakave centre to bi znatno olakšalo rad u ovoj oblasti. Prema mišljenju Dr. Marine Bera, u prve dvije do tri godine potrebna su velika incijalna ulaganja za pokretanje postupka izvođenja transplantacija na području BiH (ista je navela primjer Hrvatske koja je izdvojila ogromna sredstva samo za ovu oblast, ali su to uradili prije ekonomske krize).

Između ostalog, dr Aida Ćorić, predstavnica Donorske mreže KS i uposlenica UKC Sarajevo, informirala nas je o otvaranju novog hemodijaliznog centra u cilju izbjegavanja smjene od 22-02 h. Međutim, uprkos tome, očekuje se da će do nove godine i taj centar biti popunjen jer je sve veći broj pacijenata kojima je potrebna dijaliza. Takođe, iznesena je i informacija da bi po posljednjim proračunima godišnja ušteda budžeta po dijaliziranom pacijentu bila oko 17.000, 00 KM već nakon prve godine.

Nažalost ispred Republike Srpske nije bilo prisutnih i nadamo se da ćemo u idućim sastancima uspjeti da svi predstavnici budu prisutni. U projekat planiramo uključiti informativno i predstavnike Brčko Distrikta obzirom da i oni kao distrikt plaćaju svojim pacijentima izvođenje transplantacija.

Zaključeno je da dalje treba definirati sistem rada i pomoći OM-a od strane Federalnog ministarstva zdravstva u specijaliziranom programu “Toulouse”, ali i da sam OM treba pomoći u razvoju transplantacijske medicine na području cijele BiH podizanjem svijesti kod građana i utvrđivanja činjeničnog stanja na terenu jer je NVO sektor uvijek pokretljiviji i aktivniji od vladinog.

Dogovoreno je da će se u narednom mjesecu organizirati sljedeći sastanak kao i gostovanje u tematskoj TV emisiji.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.