30 Aug
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

Uspješna retransplantacija bubrega

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ljubo Tadić iz Istočnog Sarajeva, danas se vratio u BiH u pratnji koordinatora OTVORENE MREŽE, Eldine Tinjić, nakon uspješno izvršene kadaverične retransplantacije bubrega u bolnici Archet u Nici.

Ljubo je ovom prilikom još jednom boravio u Nici, nakon prvog povratka od prije dvije sedmice, gdje mu je izvađena sonda i urađene sve završne pretrage. Tim doktorice Elisabeth Cassuto izuzetno je zadovoljan urađenim poslom i želi Ljubi brzi oporavak kao i to da se ovi operativni zahvati počnu uspješno izvoditi i u njegovoj matičnoj državi BiH gdje preko tri hiljade Ljubinih „prijatelja po nevolji“ s dijalize nema šansu za isto.

Moramo naglasiti da je ovo specifičan slučaj kadaverične retransplantacije bubrega jer je Ljubi prije nekoliko godina urađena rodbinska transplantacija u Beogradu koja nažalost nije bila uspješna. Kada se obratio OTVORENOJ MREŽI za pomoć samo sa zahtjevom da dobije mišljenje francuskih ljekara da li više uopšte ima mogućnost za transplantaciju, nije ni sanjao da će doći ovaj dan koji znači šansu za novi život bez dijalize.

Ljubu je danas na sarajevskom aerodromu dočekala sestra Slobodanka koja mu je bila najveća podrška u ovoj borbi. Ova priča ne bi bila ovakva da nije bilo programa „Toulose“ OM-a, porodice Tadić i njenih prijatelja, kao i svih građana BiH koji su na bilo koji način doprinjeli realiziranju ove priče. Ova pobjeda daje nadu svim korisnicima programa „Toulouse“ OM-a koji se u ovom trenutku nalaze na nacionalnoj listi čekanja Francuske.

Ljubinim povratkom, OTVORENA MREŽA bilježi osmog uspješno transplantiranog pacijenta iz programa „Toulouse“ od septembra prošle godine. Naši timovi na čelu sa dr. Almirom Čehajićem Batkom spremni su za naredni poziv, ali i najavljuju nastavak borbe ka pronalaženju mehanizama da transplantacijska medicina postane živa oblast bh zdravstva.

OM

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.