23 Nov
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

Jedan od najboljih francuskih nefrologa, dr. Paolo Malvezzi u posjeti BiH i OTVORENOJ MREŽI

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Od 22. do 25. novembra ove godine u posjeti Sarajevu i OTVORENOJ MREŽI boravio je dr. Paolo Malvezzi, nefrolog iz francuskog tima prof. dr. Lionela Rostainga koji se nalazi na čelu Programa transplantacija OTVORENE MREŽE, i čiji tim je dosada uspješno transplantirao preko 70 pacijenata iz ovog Programa. Ovo je čovjek koji profesionalno radi svoj posao, ali i više od toga i uvijek u najboljem interesu bh. pacijenata. Novinarka Radija OTVORENA MREŽA, Vanja Šunjić, pratila je posjetu dr. Malvezzija i evo kako je to izgledalo iz njenog ugla.

U petak su, u sklopu programa OTVORENE MREŽE pregledani pacijenti koji čekaju na transplantaciju, kao i oni već transplantirani. Sa timom OTVORENE MREŽE je bio dr. Paolo Malvezzi, stručnjak u oblasti nefrologije i transplantologije Univerzitetsko-kliničkog centra Grenoble, koji radi rame uz rame sa profesorom Lionelom Rostaingom.

Bilo je teško gledati pacijente koji dolaze pred doktora i pred tim OTVORENE MREŽE. Njihovi pogledi puni strepnje, straha i nade su bili uprti upravo u ove ljude, u ljude koji u francuskim i drugim svjetskim klinikama biju bitke za život naših sugrađana.

Pacijenti su uplašeni, iscrpljeni, neinformisani. Ne znaju ništa o transplantacijima sa živih donora koja je spas za njih, ne znaju da donori mogu biti osobe koje nisu ista krvna grupa kao oni, ne znaju da je samo malo potrebno da se vrate normalnom životu, onom za koje se vrijedi svako jutro probuditi. U bosanskohercegovačkim dijaliznim centrima niko im o tome ne priča, jer svaki transplantirani pacijent je broj manje na spisku dijaliznog centra, a dijaliza na godišnjem nivou košta dva do tri puta više od transplantacije. Dakle, nerentabilno je čovjeka transplantirati i vratiti kao zdravu jedinku koja može svojim radom i zalaganjem da doprinese ovom društvu, a da ne govorimo da svi želimo zdrave mame i tate, brata ili sestru, dedu i baku ili nanu, prijatelje, komšije…

Ljude je neophodno edukovati i informisati, objasniti im da je proces eksplantacija bezbolan, da je rez minijaturan i da se nakon sedam dana donor vraća svakodnevnom životu. Prilikom transplantacije, ljekarima je a priori bitno da donor nema nikakvih posljedica, a onda i recipijent. Nikome ne trebaju dvije bolesne osobe, ili jedna izliječena, a druga sa zdravstvenim poteškoćama. Cilj je da oba izađu zdravi i sposobni za normalan nastavak života.

Ali, zahvaljujući timu OTVORENE MREŽE, ljudima koji su se dokazali sa nizom uspješnih transplantacija, ljudima koji vjeruju u ovu priču, imaju volju i želju da pomognu, lavovski se bore i trgaju, prevazilazeći niz peripetija i malverzacija, finansijskih, administrativnih i svih drugih, ove priče imaju sretan kraj.

Sve ovo je dokaz da se ima smisla boriti i da uvijek ima nade. Postoje ljudi, koji su tu za ljude. Još uvijek nismo svi izgubili onu elementarnu misiju- biti čovjek. Nekada nismo svjesni koliko malo je potrebno, da nekome izmamimo osmijeh na lice, popravimo dan ili spasimo život. Nekada je dovoljan samo zagrljaj, „oprosti“, ili „hvala“ da nekoga usrećite, a poziv na humanitarne brojeve 170 30 i 170 50 da nekome spasite život ili ga učinite dostojanstvenijim. Najveće promjene počinju od malih stvari. I  ne zaboravite biti ljudi.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.