04 Feb
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

Jedinstveni brojevi za cijelu BiH, 17050 i 17030, u mjesecu februaru za djecu iz Progama OTVORENE MREŽE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dragi građani BiH opet trebamo vašu pomoć.

Ovaj put za četvero klinaca iz Programa OM-a čije porodice su se obratile istoj za pomoć. Ovi beznadežni roditelji iscrpili su mogućnosti liječenja svoje djece u okviru postojećeg bh. zdravstvenog sistema – doktori u BiH ne mogu više ništa učiniti za ove klince. Liječenja koja su njima potrebna i dostupna su u inostranstvu, ne mogu biti pokrivena novcem iz zdravstvenih fondova BiH, jer ova oboljenja nisu na spisku pravilnika istih.

Ovi roditelji imaju samo jednu nadu – građane BiH i OTVORENU MREŽU.

U tom smislu, ono što mi možemo uraditi je pronaći najbolja rješenja za ove klince u evropskim bonicama iz našeg Programa, a što smo već i uradili. Upućene su hitne procedure u Francusku, Njemačku i Tursku za prihvat i izmještanje ovih klinaca. Doktori koji im mogu pomoći dali su zelena svjetla za prijem ovih klinaca u njihove bolničke centre i preostaje samo da završimo dio o novčanim sredstvima.

OTVORENA MREŽA otvara svoje jedinstvene telefone 17050 i 17030 u mjesecu februaru za ove klince.

Vašim pozivima na ove brojeve sa sva tri telekom operatera u BiH (BH Telecom, HT Eronet i M:tel) donirate 2 KM za:

Merjem Bašić (9 godina), iz Sarajeva – koja ima izuzetno rjetku dijagnozu: Pancreatitis acuta, Cystis d. Choledochi (cista u žučnim kanalaima). Ovo oboljenje zahtijeva hitan operativni zahvat kojim je moguće riješiti problem kojeg Merjema ima, a u suprotnom bi se ona mogla naći u životnoj opasnosti – prema ocjenama prof. Lionela Rostainga iz Francuske koji je pregledao Merjemu kad je bio u Sarajevu u januaru, ukoliko se ne uradi potrebni operativni zahvat ova dijgnoza mogla bi ugroziti i Merjeminu jetru, a ukoliko bi se to desilo, Merjem bi se nalazila u direktnoj životnoj opasnosti. Merjem se gotovo svaki dan bori sa jakim bolovima zbog kojih je često hospitalizovana, a često ne može da ide ni u školu, ne može da spava, a mogućnosti za konzumiranje hrane su gotovo u potpunosti ograničene na samo par jednostavnih hranjivih sastojaka i na konzumaciju napitka Survimed koji joj zamjenjuje hranu. Još uvijek nemamo tačne ocjene, ali očekujemo da će nam za slučaj Merjem Bašić biti potrebno i do 40 000 eura kako bi se pokrili svi potrebni bolnički i vanbolnički troškovi.

Merjem Bašić: „U subotu, kad sam krenula da gledam crtani, jako me žigalo u stomaku i kucalo je kao srce.“

Mama od Merjem: „Kada vam dijete kaže – mama vodi me doktoru – zamislite koliki je to bol.”

Amela Fatića (12 godina), iz Sarajeva – rođen sa genetskim oboljenjem kondrodisplasio (krivljenje zglobova koljena) zbog čega dječak otežano hoda i ide u školu uz pomoć roditelja. Potrebna su sredstva za treći operativni zahvat u inostranstvu. Već nekoliko godina roditelji obilaze zdravstvene centre u BiH, ali niko nije želio preuzeti odgovornost i uraditi operativni zahvat. Potrebna  su novčana sredstva u iznosu od 5,000 eura za bolničke i vanbolničke troškove.

Amel Fatić: „Bole me noge, ne mogu hodati i spavati. Teško mi je da idem u školu. Ne mogu da se igram sa svojim vršnjacima.“

Iman Bašić (5 godina) i Imran Bašić (4 godine), sestra i brat iz Sarajeva, Imran ima mononukleozu od koje je počeo niz zdravstvenih problema, posljednje mišljenje doktora u BiH je da se moguće radi i o mišićnoj distrofiji, a njegova sestra Iman nakon vakcine MMR ima oslabljene govorne mogućnosti i niz drugih komplikacija. Za oba klinca moguće je uraditi temeljnu i finalnu dijagnostiku u inostranstvu, na osnovu koje će se odrediti odgovarajući medicinski tretmani za oboje. Za ove klince potrebno je 10,000 eura za bolničke i vanbolničke troškove.

Urednik i voditelj emisije „Udri muški“ i Predsjednik OTVORENE MREŽE, dr. Almir Čehajić Batko rekao je da mu je kao voditelju i uredniku jako teško da priča teške životne priče gotovo svako jutro, ali s druge strane je ovo i velika mogućnost da pomognemo ljudima i sretan je zbog toga: “Svako onaj ko je u prilici, molim vas da uradimo najljepšu stvar na svijetu, da vratimo dijecu roditeljima. Molim naše utemeljene, molim sve Bosance i Hercegovce da pomognu. Još jednom molim velike Srbe, velike Hrvate, velike Bošnjake da pomognu malim Srbima, malim Hrvatima, malim Bošnjacima.“

Tim OTVORENE MREŽE

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.