30 Aug
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

NOVA TRANSPLANTACIJA: Priča pod nazivom „Juče je bila srijeda“ iz ugla novinarke ROM-a

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Juče je bila srijeda. Dan mi je krenuo uobičajeno, brzinska kafa, spremanje i odlazak na posao. Nisam marila kako izgledam, dan sam trebala provesti u redakciji. U planeru nije bio podcrtan nikakav teren. Bila sa poprilično pasivna i nezainteresovana. Da sa radija nisam čula kolegu Rusmira i konstataciju da režemo sedmicu na pola, ne bih ni znala da je srijeda.

U posljednje vrijeme se previše uzimam zdravo za gotovo. Ne pokazujem nimalo zahvalnosti za život. Da, ja, Vanja… ja dišem, ja imam zdravo srce, pluća, bubrege i sve ostalo. Ja nemam nikakvih zdravstvenih problema, pa sam prinuđena izmišljati sebi određena stanja i poteškoće, tek toliko da bih se osjetila živom, ili skrenula nečiju pažnju na sebe.

Dolazim na posao. Kafa, mnogo kafe bez doručka, prepričavanje dnevno-političkih zbivanja u oblacima dima i tako, redakcijski. Kolega je došao da mi kaže da imam poziv. Mislila sam da se šali. Mene svi kontakriraju na mobitel. Poruka je bila kratka:

– Spremi se, za pola sata treba da budeš na aerodromu.

Bez oklijevanja sam otišla po kameru, provjerila snimač i improvizovala svoj make up. Krenuli smo na aerodrom. Po dolasku, tamo čeka me slika porodice koja je toliko lijepa da počinjem da osjećam život i to da je srijeda. Otac, majka i dvije kćerke i tetka. Sin, jedanaestogodišnji Armin je ostao kući. Ali, vrlo dobro je poznat ekipi OTVORENE MREŽE. I njemu je 2016-te transplantiran bubreg u okviru Programa OTVORENE MREŽE, kadeverično. Dobio je organ od djeteta koje je umiralo i sada će do kraja života nositi nešto njegovo, i nešto francusko u sebi.

Atmosfera je bila čudna. U vazduhu nije bilo straha. Avgustovsko sunce je milovalo lica svih nas, ističući osmijehe.

Dvadesetjednogodišnja Samra ide na transplantaciju.

Sve ovo već je prošla 2013 godine. Dijaliza, mogućnost transplantacije, čekanje, put, transplantacija… Majka Senida je bila donor. Prva žena donor u okviru Programa OTVORENE MREŽE. Ova gesta inspirisala je druge žene, majke, sestra, ali i očeve, braću i prijatelje da promijene život svojim bližnjima koji su u Programu OTVORENE MREŽE.

Oporavak. Doživotne borbe, kontrola, terapija. To je nešto s čim se čovjek pomiri, jer takav život je dostojanstven življenja. Ali, usljed neadekvatne brige ljekara, stvari su krenule po zlu. Samra je ponovo morala na dijalizu. Mučenje svaki drugi dan, strah, bolovi… život nedostatan svake borbe. No, ona nije skidala osmjeh s lica. Njen duh je ostao živ. Mršava djevojka sa dugim, umjetničkim prstima, sa prelijepo izvijenim vratom prelijepljenim flasterom i sa osmijehom kom bi pozavidile stotine drugih mladih djevojaka, onih koje sebe uzimau zdravo za gotovo, baš kao ja.

Ovaj put, donor je otac. Prošao je kroz sve procedure. Na njegovom licu sreća i zahvalnost. Nimalo straha. Ide da svom djetetu podari novi život. Da se Samra ponovo vrati ustaljenim obavezama i navikama. Ni malo ne sumnja, niti propituje. Već dobro poznaje tim OTVORENE MREŽE kao i tim ljekara iz bolnice u Grenoblu. Prvi put je sve dobro prošlo. Ovakav odnos ne stvara prijateljske, nego porodične veze.

OTVORENA MREŽA je jedna velika porodica. Tolstoj kaže da su sve sretne porodice iste, ali, ova porodica je iznimka, ili bar za mrvicu sretnija od svih drugih. Povezala ih je bolest i bezizlaznost iz određenih situacija, ali, zadržala ih je ljubav i dobri duh utemeljitelja ove prekrasne priče.

Poziv za ukrcavanje. Odoše Samra i Mirsad u pratnji koordinatora OTVORENE MREŽE Svendija Zubovića. Odoše. Stojimo na aerodromu i znamo da će sve biti dobro.

Vraćam se na posao i pitam se zašto ljudi moraju do Francuske po novu priliku za život. Pitam se da li bi to bilo izvodljivo kod nas. Da li mi kadar školujemo samo za izvoza. Pitam se zašto tolike predrasude i tabui kada je transplantacija i donorstvo u pitanju, jer u svijetu je to rutina. Zaključujem da smo daleko od svijeta, ali da ipak postoje ljudi, volja, snaga i entuzijazam koji će drugim ljudima dati šansu i priliku. I to je nekada dovoljno.

Juče je bila srijeda. Juče je Samra otišla. Sretno Samra.

Novinar: Vanja Šunjić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.