18 Apr
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

OTVORENA MREŽA: Najbolji svjetski i evropski nefrolozi u Sarajevu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prethodne sedmice Sarajevo i OTVORENU MREŽU posjetio je tim najboljih evropskih i svjetskih nefrologa iz Francuske i Španije. Profesor Lionel Rostaing, šef nefrološkog-transplantološkog odjela Univerzitesko kliničkog centra Grenobl (Francuska) i dr. Fritz Diekman, šef nefrološkog-transplantološkog odjela Univerzitesko kliničkog centra Barcelona (Španija), ovaj put došli su u Sarajevo kako bi vidjeli nove pacijente i korisnike Programa transplantacija koji imaju potencijalne donore i kandidati za specijalni program različitih krvnih grupa, ali i pacijente koji su dosada uspješno transplantirani u Toulouse-u.

Kao i svaki put dosada pregledani su pacijenti iz svih dijelova BiH – tako smo imali pacijente iz Brčkog, Banja Luke, Sarajeva, Vareša, Prijedora, Teslića…Specijalni program različitih krvnih grupa i njegova relizacija i uspješne priče u posljednje dvije godine bile su inspiracija i motivacija za veliki broj pacijenta i donora koji se javljaju u ovaj Program i žele pomoći svojim bližnjima, a nisu to mogli uraditi dosada u BiH. Majke koje žele donirati bubreg svojoj djeci, očevi isto, ali i supruge i prijatelji – sve su ovo priče čiju mogućnost za doniranje su razmatrali doktori iz Francuske i Španije i sve će biti realizovane.

Posebno emotivan bio je susret profesora Rostainga sa transplantiranim pacijentima i to prvim kadeverično transplantiranim pacijentima u ovom Programu, ali i prvim slučajevima transplantiranih pacijenata sa živim donorima različitih krvnih grupa. Profesoru Rostaingu bilo je drago konstatovati da su i pacijenti i donori dobro – prve supruge koje su donirale bubrege svojim muževima, Sanela Hajro, Lejla Semić, Safeta Zubanović, Snježana Muratović osjećaju se odlično, Alma Smajić jedna od prvih kadeverično transplantiranih pacijentica i prva transplantirana žena koja je rodila blizance u BiH i ona se osjeća odlično, a i bebe su odlično, naš klinac Faris Šestić kojem je bubreg donirala mama Enesa takođe je odlično…Lijepo je bilo vidjeti ih sve na jednom mjestu zajedno, nove porodice, porodice koje su dobile svoje majke i očeve nazad, ljude koji ponovo rade i imaju osmijeh na licu.

U narednom periodu ovaj program ide dalje i ići će sve dok transplantacije ne bude realnost bh. društva pripremamo nove projekte i nećemo odustati dok zajedno sa državom, fondovima i ministarstvima ne kreiramo edukacijske i sve druge programe koji će ovu priču donijeti u BiH.

Idemo dalje!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.