21 Mar
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

OTVORENA MREŽA: Smail Kurtović uspješno transplantiran, supruga Zineta donor bubrega

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ove sedmice u novoj bolnici u okviru Programa transplantacija OTVORENE MREŽE, Koc bolnici u Istanbulu, uspješno je izvršena prva transplantacija bubrega sa živim donorom.

Podsjetićemo vas, Smail Kurtović dugogodišnji je dijalizni pacijent iz Sarajeva koji se u okviru Programa OTVORENE MREŽE nalazio na nacionalnoj listi čekanja Francuske za kadeveričnu transplantaciju bubrega još od 2015. godine, ali je supruga Zineta odlučila prošle godine da bude donor bubrega Smailu.

Ova nova suradnja ubrzaće put za sve veći broj korisnika ovog Programa koji su se prijavili za transplantacije sa živom donorom, pored već postojećeg centra u Francuskoj u kojem uskoro također očekujemo nove transplantacije i to one najzahtjevnije.

Smail i Zineta osjećaju se odlično i svi njihovi medicinski parametri prema ocjenama turskih ljekara su odlučni. Iako je transplantacija izvedena u utorak, Zineta već danas napušta bolnicu. Ovo je bila transplantacija istih krvnih grupa, a uz pomoć Pr Rostainga, OTVORENA MREŽA radi na tome da se i program transplantacija bubrega različitih krvnih grupa uskoro počne također izvoditi i u ovoj bolnici.

U Istanbul sa porodicom Kurtović, su i koordinatori OTVORENE MREŽE, Irma Kolja i Svendi Zubović, koji će u narednom periodu koordinirati liječenja još tri pacijenata iz Programa OTVORENE MREŽE u ovoj novoj bolnici.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.