12 Nov
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

Političkom voljom razvijamo transplantacijsku medicinu u BiH

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Povodom Svjetskog dana bubrega, kao i u okviru projekta POŠTIVANJE ZAKONA= TRANSPLANTACIJA ORGANA, u Vitezu je 17.marta 2013.godine sa početkom u 13 časova organizovana veličanstvena javna tribina na temu transplantacijskog programa i njegove budućnosti u Bosni i Hercegovini.

Kao domaćin i organizator javne tribine, gospodin Tomislav Žuljević se najprije zahvalio svim prisutnima na dolasku i izrazio zadovoljstvo što se kao suorganizator ovog događaja našla i OTVORENA MREŽA na čelu sa dr Almirom Čehajićem Batkom, kao i Donorska mreža Kantona Sarajevo, ispred koje se skupu predstavila dr Halima Resić.

Nakon pozdravnih govora organizatora i suorganizatora javne tribine, kao i predstavnika lokalne i kantonalne vlasti, gospodina Advana Akeljića, načelnika općine Vitez, i gospodina Nikole Grubešića, ministra zdravstva Srednjobosanskog Kantona, mnogobrojnim prisutnima su se obratili i predavači, koji su svojim znanjem i iskustvom ispunili očekivanja kako posjetilaca, tako i organizatora.

Dr Almir Čehajić Batko je u svom govoru istakao da bi i država Bosna i Hercegovina mogla i sama da sprovodi projekat POŠTIVANJE ZAKONA= TRANSPLANTACIJA ORGANA na nivou cijele države ukoliko se se svi posvjete tome- transplant-koordinatori, ako se otvore intenzivne nege, ako se procedura utvrđivanja moždane smrti bude radila, i ako se ti koordinatori obuče i nagrade finansijski. Takođe, Dr Čehajić je istakao kako je nacionalnost nebitna kada je u pitanju bolest i upozorio je na alarmantnu situaciju kada je porast dijabetičara u pitanju, što će na kraju dovjesti do većeg broja pacijenata koji će morati da idu na dijalizu. U tom smislu, projekat koji sprovodi OTVORENA MREŽA ima najprije za cilj animiranje vlasti kako bi se pokrenula inicijativa za usvajanje budžeta o sprovođenju zakona o transplantacijama, i do sada je OTVORENA MREŽA dobijala odgovore kako je potrebno izdvojiti značajna sredstva za izvođenje transplantacija, i da je, s obzirom na druge potrebe i prioritete, to ovom trenutku teško izvodivo.

Međutim, OTVORENA MREŽA će nastaviti da se bori da se situacija promjeni i kao udruženje građana je preuzelo veliku odgovornost u vezi sa tim. Na kraju je zaključeno kako je očigledno da je u Bosni i Hercegovini neophodno prvo napraviti priču, pa tek onda uključiti državu.

U drugom dijelu javne tribine, skupu se najprije predstavio dr Mladen Knotek iz Kliničke bolnice Merkur iz Zagreba sa predavanjem na temu hrvatskog modela darivanja organa, kao i općenito na temu bubrežnih bolesti. Prisutni su imali priliku da saznaju koji su to uzroci i simptomi bubrežnih bolesti, kako se meri bubrežna funkcija, ali, takođe, i kako spriječiti nastanak ovih bolesti.

Dr Knotek je izjavio kako su ponosni na broj transplantacija u Hrvatskoj, čiji se broj konstantno povećavao između 2009. i 2012.godine, da bi 2010.godine doživeo svoju najveću vrijednost- 240 transplantacija na godišnjem nivou. Kao najvažnije faktore napretka u oblasti transplantacija u Hrvatskoj je naveo veliki entuzijazam jednog dijela ljekara, kao i postojanje nacionalne transplantacione koordinatorke, g. Mirele Bušić, koja je od samog početka promovirala ovaj program. Takođe, dr Knotek smatra da je od izuzetne važnosti to što je transplantacioni budžet odvojen od ostalog finansiranja u zdravstvu.

Istakao je kako važi vjerovanje da je transplantacijska medicina skupa, ali da je, zapravo, dijalizna skuplja od transplantacione. Takođe, naglasio je da transplantacije ne moraju biti skupe, pogotovo kad su u pitanju organi sa živog darivatelja.

Dr Knotek je, na kraju izlaganja, dao savjet da bi trebalo prvo napraviti veliki broj transplantacija u zemlji, i da, ako se čeka da se stvore idealni preduvjeti, nikada se ništa ne napravi, jer se idealni preduvjeti nikada ne pojave.

Skupu se obratio i dr Emir Hodžić iz UKC Tuzla iznoseći statističke podatke u vezi sa sprovođenjem transplantacija u Bosni i Hercegovini. Izrazio je veliko žaljenje što se, u odnosu na Hrvatsku gde se izvodi preko 200 transplantacija godišnje, u Bosni i Hercegovini izvodi 7,69 transplantacija na godišnjem nivou.

Dr Hodžić je istakao i podatak da je 2006. godine izvedena i prva kadaverična transplantacija u Bosni i Hercegovini, a da je 2010. godine izvedena i prva nesrodnička, tzv. supružnička/emocionalna transplantacija. Takođe, istakao je da je jedno od velikih očekivanja i razvoj kadaveričnih transplantacija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini.

Sljedeći predavači na javnoj tribini bili su dr Orhan Šaban ispred Kantonalne bolnice iz Travnika i dr Halima Resić ispred Donorske mreže Kantona Sarajevo. Dr Šaban je upoznao prisutne sa pojmom moždane smrti, procedurom utvrđivanja iste i apelovao da bez donacije organa nema ni transplantacije organa.

Nakon njegovog poučnog izlaganja, skupu se obratila i dr Resić koja je, najprije, naglasila da je darivanje organa znak humanosti i ljudske solidarnosti.

Posjetioce javne tribine je pobliže upoznala sa radom, organizacijom i aktivnostima Donorske mreže Kantona Sarajevo. Dr Resić je, zatim, objasnila da je razlog nepostojanja Donorske mreže na nivou cijele Bosne i Hercegovine zapravo nepostojanje krovnog Ministarstva zdravstva, koje bi koordinisalo sve aktivnosti.

Takođe, istakla je kako u Bosni i Hercegovini postoji 30 certificiranih transplant-koordinatora još od 2003.godine, i da u tom polju država ima kapacitete za sprovođenje transplantacija. Što se izvođenja kadaveričnih transplantacija tiče, dr Resić je dala primere već poznatog španskog i hrvatskog modela, ali je istakla i iranski model transplantacija, gde se na godišnjem nivou izvodi 200 transplantacija.

Kao posljednji predavač, na javnoj tribini se pojavio i hfz.dr Džemail Ibranović, kao predstavnik islamske zajednice. Sve prisutne je pozdravio i istakao da pitanje doniranja organa nije zabranjeno u islamu. Dr Ibranović je na slikovit način upoznao prisutne sa osnovnim islamskim postulatima, i naglasio da prema vjerskim uvjerenjima nije dozvoljeno darivati organe samo ukoliko nanose štetu sopstvenom tijelu.

Međutim, smatrajući da je najbolji čovjek onaj koji najviše koristi ljudima, sugerisao je da je doniranje organa u smislu pomaganja drugim ljudima dozvoljeno u islamu.

Na samom kraju javne tribine, posjetioci su imali mogućnost da direktno postave pitanja kako predavačima, tako i organizatorima i suorganizatorima, i na taj način dobiju željene informacije.

Javna tribina je završena grandioznim izlaskom svih donatora organa, koji su se poklonili skupu i na taj način animirali prisutne da i oni krenu tim putem.

ŠIRIMO PRIČU – SPASIMO ŽIVOTE

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.