Pr Lionel Rostaing u posjeti Sarajevu
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Krajem aprila imali smo priliku ugostiti Pr Lionela Rostainga, četvrtog najboljeg nefrologa u svijetu i šefa nefrološkog odjela C.H.U Grenoble s kojim OTVORENA MREŽA sarađuje po pitanju liječenja građana Bosne i Hercegovine sa hroničnim oboljenjem bubrega. Pr. Rostaing je, i ovaj put, pregledao veliki broj pacijenata kojim je potrebna transplantacija u inostranstvu, te su obavljeni i kontrolni pregledi korisnika koji su do sada transplantirani u Francuskoj u sklopu Programa transplantacija.

Tokom ove posjete, profesor Rostaing je pregleadao pacijente iz cijele BiH. Ono što je ovog puta bilo drugačije u odnosu na ranije posjete je veliki broj članova porodice i prijatelja koji su željeli da provjere mogućnost toga da budu donori svojim najbližim odnosno onima članovima porodice ili prijateljima koji su na dijalizi.

Ono što je važno je to da su svi pacijenti koje je profesor Rostaing vidio ušli u transplantacijski program Francuske kojeg OTVORENA MREŽA vodi s ovim čovjekom i prijateljem BiH već posljednjih sedam godina, a iza čega stoji rezultat od 63 transplantirana građanina BiH koji više nisu na dijalizama i koji žive „novi život” i svoju „drugu šansu“.

Ovim transplantacijama u Francuskoj napravljenje su i uštede državi BiH koja bi mogla da ulaže ta sredstva u oživljavanje i sistemsko rješavanje transplantacijskog programa u BiH.

Prilikom ove posjete, Pr Rostaing posjetio je i gradonačelnika grada Sarajeva Abdulaha Skaku, koji se profesoru zahvalio u ime svih građana Bosne i Hercegovine za rad i pružanje pomoći pacijentima iz naše države. Ovu priliku iskoristili smo i za razgovor sa Dr Mohamedom Nasrallah, nefrologom Internacionalne bolnice Misr u Kairu o novim mogućnostima liječenja bh građana, o čemu ćemo vas detaljnije izvještavati u narednom periodu.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.