22 Nov
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

PROGRAM TRANSPLANTACIJA OM-a: Francuski nefrolozi u redovnoj posjeti OTVORENOJ MREŽI i BiH

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Francuski nefrolozi, prof. dr. Lionel Rostaing i dr. Paolo Malvezzi, protekle sedmice boravili su u posjeti BiH i OTVORENOJ MREŽI. U okviru ove redovne posjete organizirane su konsultacije za pacijente iz Programa transplantacija OTVORENE MREŽE, i to u prvom redu za one transplantirane pacijente u okviru ovog Programa u bolnicama u Francuskoj (C.H.U. Toulouse, C.H.U. Nica i C.H.U. Grenoble), zatim i konsultacije za nove pacijente sa potencijalnim živim donorima, a razmatrani su i svi slučajevi pacijenta koji čekaju svoja rješenja u okviru kadaveričnog programa Francuske.

U tom smislu, ocjene francuskih ljekara su da su njihovi transplantirani pacijenti dobro, a najviše ih uvijek raduju priče novih dijaliznih pacijenata iz BiH kod kojih se neko iz kruga porodice ili prijatelja odlučio za donorstvo. Prema njihovima ocjenama i svi oni pacijenti koji su u kadaveričnom programu, imaće mogućnost da ove transplantacije buberga čekaju u okviru nacionalnog programa Francuske, ali i u okviru nacionalnog programa Bjelorusije i to u novoj partnerskoj bolnici prof. Rostainga u Minsku.

OTVORENA MREŽA nedavno je i potpisala novi ugovor upravo sa ovom bolnicom u Minsku („Minsk scientific and practical center of surgery, transplantology and hematology”) gdje su otvorene nove mogućnosti za liječenja pacijenata iz BiH posebno kada su u pitanju kadaverične transplantacije bubrega, gušterače, jetre, srca i pluća, kao i druga liječenja koja su potrebna pacijentima iz BiH. Ova bolnica u Minsku predstavlja primjer uspješne suradnje javne bolnice jedne evropske države sa prof. Rostaingom i njegovim centrom u Francuskoj (C.H.U. Grenoble) gdje sada nakon već nekoliko godina uspješne suradnje, ova bolnica bilježi odlične rezultate u broju izvedenih kadaveričnih transplantacija bubrega, a uskoro u ovoj bolnici, opet kao rezultat suradnje s prof. Rostaingom, počinju da se izvode i transplantacije bubrega sa živim donorima različitih krvnih grupa koje se inače izvode u samo nekoliko evropskih centara.

Tokom posjete BiH, francuski nefrlozi, susreli su se i sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravsta gdje je razgovarano o proširenju mogućnosti finansiranja transplantacija od strane bh. fondova kako bi na taj način bila omogućena ovakva liječenja većem broju bh. pacijenta. Profesor Rostaing, veliki prijatelj BiH, profesionalac i entuzijasta u svom poslu, izrazio je žaljenje da otkako radi sa bh. pacijantima od 2011. godine, ništa značajno se nije promjenilo u samoj BiH – zvanične javne statistike o broju izvedenih transplantacija bubrega (i kadaveričnih i onih sa živim donorima) su porazne, entuzijazam ljekara na minimumu, a cjelokupna priča svedena na nivo političkog odlučivanja. Sve ovo ide na štetu bh. pacijenata koji bi trebali kao najranjivija kategorija stanovništva, da budu primarna briga donosiocima odluka u ovoj oblasti.

Uprkos svemu, profesor Rostaing nastavlja da vjeruje da će biti bolje i nada se da će rad sa OTVORENOM MREŽOM biti prepoznat kao značajan resurs koji može da pomogne razvoj i unaprjeđenje transplantacijskih programa u BiH.

„Program transplantacija kojeg imam sa OTVORENOM MREŽOM jedan je od najdragocjenijih programa koji sam napravio i u koji sam uložio mnogo vlastitog truda, vremena, znanja, resursa i kapaciteta. Žao mi je da jedan ovakav Program nema značajniju podršku zvaničnih institucija u BiH. Bilo bi mi posebno teško da nakon ovoliko godina odličnog rada sa izvanrednim rezultatima, preko sedamdeset transplantiranih bh. pacijenta, ne nastavimo jednog dana ovaj Program iz bilo kojeg razloga. Ja volim BiH i ponosan sam na ono što smo zajedno uradili“ – istako je Rostaing.

Profesor i dalje ostaje veliki prijatelj čiji bolnički centri u Francuskoj, ali i drugim partnerskim bolnicama u Evropi, ostaju otvoreni za pacijente iz BiH.

Našim pacijentima možemo samo reći da mi u OTVORENOJ MREŽI nikad ne odustajemo i da idemo zajedno u nove pobjede.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.