05 Nov
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

RADIO OTVORENA MREŽA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Da li znate šta je to, zapravo, COMMUNITY RADIO?

Glas civilnog društva u BiH nije se čuo ili se nije čuo dovoljno glasno. Ovo je posebno primjenjivo za rad organizacija koje podržavaju zdravstveno i socijalno ugrožene porodice ili nevladine organizacije koje nemaju nikakvo političko i vjersko usmjerenje, a čiji je primarni interes borba protiv korupcije i povećanje transparentnosti u javnom sektoru. S tim u vezi, kao dio lokalne zajednice, lokalni mediji mogu biti jedan od ključnih faktora za razvoj demokratije, odgovorne vlasti i participacije građana na lokalnom nivou.

Community radio, kao poseban oblik demokratizacije komunikacije i kao treća vrsta radija – pored javnog i komercijalnog – može služiti kao platforma za razmjenu ideja, zajedničkih pogleda na svijet i osnaživanje volje za promjenama u zajednici i društvu. S obzirom na to da je komunikacija ključna za uspješan razvoj društva, community radio može biti krucijalan komunikacijski alat koji je jednostavan za rad i održavanje. Community radio naglašava moć civilnog društva – društvo javno iskazuje svoje probleme, čime se pravi medijski pritisak i potiče na rješavanje istih. Moć community radija zasniva se na javnom i transparentnom iznošenju iskustava, problema, prijedloga i mišljenja, te naglašava snagu i jača kapacitete civilnog društva.

Community Radio OTVORENA MREŽA

Kao jedan od prvih neprofitnih community radija u BiH, community radio „Radio OTVORENA MREŽA“ započeo je sa radom 2012. godine sa pokrivenošću u cijeloj državi. Nosilac dozvole za neprofitni community radio „Radio OTVORENA MREŽA“ je nevladina organizcaija OTVORENA MREŽA. Skraćeno nazvan ROM, radio posjeduje 9 predajnika i emisionih stanica širom BiH čime omogućuje veliku pokrivenost. Pored postojećih frekvenci, ROM možete pratiti i putem streaming linka (ovdje), kao i kroz programe partnerskih radio stanica u regiji. Signal ROM-a proteže se od Sarajeva do Tuzle, Jablanice, Konjica, Trebinja, Mostara, Jajca, Banja Luke, Bihaća i Srebrenice.

Community radio “Radio OTVORENA MREŽA“  BiH, prioritetno, služi interesima građana BiH i podržava aktivnosti civilnog društva. Program community radija predstavlja kombinaciju medijskog praćenja nevladinog sektora, objavljivanja aktivnosti relevantnih za borbu protiv korupcije, drugih javnih kampanja, javnog obrazovanja i drugih aktivnosti koje nisu prikazane ili koje su izostavljene u javnim medijima, kao i popularnih emisija i muzike. Kao neprofitna radijska stanica, rad i održivost iste finansiraju se putem projekata i Programa društveno odgovornog poslovanja (CSR Program).

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.