18 Jan
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

RADNO U GRENOBLE-U: Tim OTVORENE MREŽE sa ponosom predstavlja aktivnosti u narednom periodu…

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U OTVORENOJ MREŽI 2018-ta godina počela je “radno i svečano” – cijeli tim vrijedno radi i spreman je za nove pobjede u vraćanju onih koje najviše trebaju njihova djeca, članovi porodice, prijatelji, svijet uopšte, spreman je za povratak onih koji #NikadNeOdustaju!
Koordinatori OM-a na terenu su bili do pred samu Novu Godinu kada smo u Grenoble, u hitnoj i vanrednoj proceduri, izmjestili Esudina Ibrišimovića iz Lukavca koji je uspješno transplantiran u Grenobleu u oktobru prošle godine kada mu je supruga Sevleta bila donor bubrega, a nakon povratka u BiH i dva mjeseca nakon transplantacije došlo je do određenih komplikacija zbog čega je ljekarski tim Kliničkog centra u Grenoble-u zahtjevao da se Esudin vrati u navedeni centar radi tretmana koji će spriječiti dalje komplikacije vezane za njegovo zdravstveno stanje. Nakon prvog ciklusa terapije Esudin je trenutno ponovo u Francuskoj gdje prima drugi ciklus i odlično se oporavlja.
Već u prvoj sedmici januara ka francuskom Grenoble-u uputio se i tim OM-a sa dva korisnika Programa transplantacija, Mersihom Berberović koja je odlučila da bude donor suprugu Vedadu i Mimom Šahinpašićem koji se trenutno nalazi tamo na tretmanima demunizacije – neophodne procedure kojim se smanjuje stepen senzibilisanih antitijela od prethodne transplantacije i priprema pacijent za narednu. Mimo se osjeća dobro i vjeruje u pobjedu jer je u rukama tima najboljih ljekara. Tokom ovog boravka u Grenobleu Mersiha Berberović izašla je pred Etički komitet u Lyonu gdje je dobila odobrenje da bude donor bubrega suprugu Vedadu. U toku su pripreme za njihovu transplantaciju koja će se obaviti 25. januara ove godine.
U Grenobleu je boravila i Milijana Ćećez iz Višegrada koja je imala prvi tretman desenzitizacije, a nakon tretmana vratila se u BiH. U planu je da Milijana ponovo putuje u Grenoble 5. februara radi drugog tretmana desenzitizacije, a nakon čega slijedi i transplantacija. Milijanin donor je rođak Miodrag Todorović koji početkom narednog mjeseca putuje u Grenoble radi odlaska na Etički komitet u Lyonu koji treba da odobri ovu transplantaciju različitih krvnih grupa.
Naredne sedmice u Grenoble putuje i Elvir Dugalić iz Sarajeva koji će u Francuskoj uraditi drugu kontrolnu biopsiju bubrega. Napominjemo da je prof. Dugalić u oktobru prošle godine uspješno transplantiran. Radilo se o transplantaciji različitih krvnih grupa, a donor je bila Elvirova dugogodišnja prijateljica i kolegica Rabija Bosnić.
Za početak narednog mjeseca od 1. do 7. februara planirani su predtransplantacioni pregledi za još dva pacijenta iz Programa transplantacija Nežada Smailbegovića iz Jelaha i njegovog donora prijatelja Adina, Nuru Vrabac iz Sarajeva, te Hasana Hodžića iz Sanskog Mosta i njegovog donora supruge Suvade.
Za februar su zakazane i dvije transplantacije sa živih donora bh. pacijenata – Mime Šahinpašića i Milijane Ćećez.
Vrijedni tim OTVORENE MREŽE koji ne uključuje samo koordinatore nego i cijelu ekipu koja svakodnevno brine o životu pacijenata, ne samo onih koji se trebaju trasnplantirati nego i onih koji su ovo već prošli, pruža maksimalnu podršku koja im je potrebna i dogovara u Francuskoj zajedno s prof. Rostaingom nove radne pobjede.
Mi nikada ne odustajemo, ne odustajte ni vi!   

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.