23 Jun
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

TOULOUSE: Armin Mehinbašić se uspješno oporavlja, 2-0 za život u porodici Mehinbašić

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dječak kojeg vidite na fotografijama dole 9-godišnji je Armin Mehinbašić iz Gračanice je prošli petak, iz francuske bolnice za djecu “Purpon” u Toulouse-u, dobio je poziv za kadeveričnu transplantaciju bubrega, nakon nešto više od godinu dana čekanja na nacionalnoj listi čekanja Francuske u okviru programa OTVORENE MREŽE.

Kada su francuski ljekari Arminovoj majci Senidi, samo šest sati nakon transplantacije, saopštili da je kod Armina sve prošlo ne samo savršeno, već da je vrijednost njegovog kreatinina već sa preko šest stotina spala na tri stotine, nije mogla vjerovati. Već naredni dan, samo 24 sata nakon transplantacije, Arminov kreatinin bio je 49. Njegova doktorica u tom trenutku rekla nam je “možete biti mirni, Armin ima kreatinin zdravog dječaka”.

Sve strane ove priče, majka ovog dječaka, Senida Mehinbašić, poznaje jako dobro. Ona je i prvi donor bubrega u programu OTVORENE MREŽE svojoj kćerki Samri Mehinbašić koja je takođe prije tri godine uspješno transplantirana u ovoj istoj bolnici u Toulouse-u. Pet godina Senida je svaki drugi dan svoju kćerku Samru vodila na dijalizu u tuzlansku bolnicu (napominjemo dijaliza u BiH i u nekom evropskom centru nije ista stvar) i prolazila s njom pakao koji vjerujte nam ne možete ni da zamislite. Samra je stavljena na nacionalnu listu čekanja Francuske i ovaj program OTVORENE MREŽE bio joj je jedina nada. I onda se dešava još jedn tragedija u nizu – Samra sasvim neopravdano prima veliku količinu transfuzije krvi u obliku koji pacijent koji je na listi ne smije primiti jer mu to oduzima šansu za kadeveričnu transplantaciju odnosno mogućnost da primi bubreg od umrlog donora. Onda na “scenu” stupa najjača sila na svijetu – majčina ljubav. Senida Mehinbašić odlučila je biti donor, sada je to bila jedina Samrina šansa.

Priča je kako smo već pomenuli gore uspješeno završena ovdje u Toulouse-u. Nažalost, francuski ljekari trežeći uzrok otkazivanja Samrinih bubrega, otkrivaju da i njenog, tada 8-godišnjeg brata Armina, čeka isti put. Uradili smo sve da Armin što prije dođe na nacionalnu listu čeknja Francuske gdje su djeca prioritet, i uspjeli smo. U danima kad u ovoj evropskoj zemlji sve pršti od energije za najvažniju sporednu stvar na svijetu i kada evropski nacioni žude za rezultatom, mi, zajedno s vama, svjedočimo još jednoj pobjedi i sjajnom “rezultatu”, “rezultatu” 2-0 za život u porodici Mehinbašić.

Idemo dalje.

#OTVORENAMREZA #transplantacije #NeverGiveUp #NikadNeOdustaj#BatkoTim

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.