12 Nov
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

Treći sastanak PKT-a

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U srijedu, 31. oktobra ove godine u hotelu „Tuzla“ u Tuzli održan je treći po redu sastanak PKT-a (Projektno-koordinacionog tijela) u okviru projekta OM-a „POŠTOVANJE ZAKONA = TRANSPLANTACIJA ORGANA“.

Kao i na prethodnim, sastanku su prisutvovali predstavnici svih relevantnih subjekata u oblasti transplantacijske medicine (Federalno ministarstvo zdravlja, Ministartstvo zdravlja i socijalne skrbi RS-a, UKC Sarajevo, UKC Banja Luka, UKC Tuzla, Donorska mreža KS, itd.).

Ovog puta u konačnici su jasno izdefinisane polazne tačke u rješavanju problema primjene postojećih zakonskih rješenja u ovoj oblasti. Svi učesnici su se još jednom složili s tim da postojeća zakonska rješenja, kao i ona prije njih iz prošlog državnog uređenja, nisu problem u ovoj oblasti niti su prepreka razvoju transplantacijske medicine u BiH (čak štaviše učesnici su se složili da se radi o veomo dobrim zakonskim rješenjima iako ona ne predviđaju primjenu tzv. „Španskog modela“). Jasno je da postojeći zakoni zahtjevaju jaku infrastrukturu i sistemsku podršku države, a sve to vrijeme i usvajanje buđeta za isto. Obzirom da postoje određeni potrebni resursi za ovu oblast i stručni kadar, učesnici su se složili da je za početak potrebno uraditi naredni važan korak bez obzira na to da li je u međuvremenu država sistemski podržala isto, a to je unaprjeđenje organizacije. U tom smislu, zaključeno je da je od presudne važnosti da se na narednom sastanku okupe direktori UKC-ova i bolničkh centar iz FBiH i RS-a kao odgovorni za (ne)sprovođenje i (ne)primejnu Pravilnika o utvrđivanju moždane smrti u istim. Učesnici smatraju da je utvrđivanje moždanih smrti u relevantinm medicinskim centrima u FBiH i RS-u od krucijalne važnosti za oživljavanje ove priče. Prema postojećim zakonima, ovi centri su dužni da primjenjuju ove pravilnike (u sprotnom su predviđene novčane kazne), a to ne ne rade u dovoljnoj mjeri ili ne rade uopšte. Prisutni predstvanici medicinske struke ističu da usvajanje bužeta za primjenu postojećih zakona nije prepreka tome da oni ne utvrđuju moždane smrti u svojim centrima i ne izvode operativne zahvate transplantacije organa. Takođe je ustanovljeno je Ministarstvo civilnih poslova BiH po svojim pripadajućim nadležnostima odgovorno da u ovoj oblasti preuzme krovnu ulogu u koordinaciji na državnom nivou između entiteskih ministarstava zdravlja kao i to da ima odgovornosti u odnosima sa evropskim i svjetskim organizacijama u ovoj oblasti. Isto bi treblo da osnuje privremeno tijleo na nivou džave koje će koordinirati aktivosti u ovoj oblasti dok se infrastruktura ne podrži sistemski kroz budžet. U tom smislu na narednom sastanku se očekuju predstavnici pomenutih subjekata koji će nam donijeti konkretne podatke iz prakse kao i predstaviti kapacitete istih što će doprinjeti jasnijoj slici u praksi.

Na ovom sastanku udruženje „KYODO“ iz Sarajeva je kao partner OM-a u ovom projektu predstavilo i preeliminarne nacrte dosadašnje analize stanja u ovoj oblasti.

Na kraju svi učesnici još jednom su se složili da je bitno da je pokrenut jedan ovakav projekat i da se ovakvim koracima čini napredak u pravcu da piča u oblasti transplantacijske medicine zaživi u potpunosti u BiH.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.