27 Feb
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

U Bijeljini održana druga IMEP radionica

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Bijeljini je u subotu 24. februara održana druga IMEP-ova radionica za građane-novinare, a gdje su predstavljene i mogućnosti za New Voices grantove koji će biti dodijeljeni pojedincima kao što su nezavisni novinari, vlogeri, blogeri, fotografi i građani koji žele da kreiraju medijske sadržaje (novinari građani).

O samom projektu i o tome kako napisati vijest i kako objaviti na web platformu IMEP.ba govorili su Almir Čehajić Batko kao predsjednik nevladine organizacije OTVORENA MREŽA koja je uz CPCD nosilac ovog projekta u BiH, novinarka Rubina Čengić i novinarka i voditeljica radija OTVORENA MREŽA Džana Omerović.

Čengić je učesnike radionice podsjetila da su dobre priče svuda oko njih, a da zvanični mediji često nemaju dovoljno dopisnika ili oni ne uspiju da uoče sva događanja.

„Važno je prije svega da je vijest istinita i da odgovori na pitanja: Ko? Šta Gdje? Kada i kako? Da nije prepisana od nekog medija, te da ima bar jedna rečenica zašto je to važno i nema mjesta strahu da ćete se nekom zamjeriti ako objavite da je uradio nešto nezakonito ili nemorlano – ostaje samo dobar osjećaj jer ste ukazali na to“, rekla je Čengić.

Čehajić je pričao o svojim iskustvima sa građanima-novinarima prije nego je ovaj koncept postao i popularan u cijelom svijetu.

„Radio OTVORENA MREŽA je najveći uspjeh doživio kada je pozvao slušaoce da budu njihovi novinari. Ljudi najbolje znaju šta se događa oko njih, a sa pametnim telefonima mogu za tren da snime fotografiju ili video, natipkaju tekst i to postave na internet“, rekao je Čehajić.

 

Džana Omerović je objasnila proceduru prijave, te pojasnila šta je zapravo web platforma IMEP.ba

Ova platforma namijenjena je svim blogerima, vlogerima, fotografima, nezavisnim novinarima i građanima koji žele da kreiraju medijske sadržaje (novinari građani). Koristeći imepovu web platformu učestvujete u procesu kreiranja sopstvenih vijesti i informacija, slobodno izražavate i dijelite svoje vrijednosne sudove o različitim dešavanjima i na taj način aktivno doprinosite poticanju dijaloga, društvenog aktivizma i kritičkog razmišljanja. Sve što vam je potrebno jeste e-mail adresa preko koje se registrujete, dobijete povratni e-mail sa lozinkom i stranici možete pristupiti“.

IMEP je USAID-ov „Programa osnaživanja nezavisnih medija“ koji će u narednih pet godina podržavati nezavisne medije i slobodu izražavanja u BiH kroz jačanje održivosti medija, podizanje kvaliteta medijskih sadržaja, izgradnju kompetencija novinara, pružanje besplatne pravne podrške medijima i novinarima, aktivno uključivanje građana u medijski prostor.

Sa radionice u Bijeljini upućen je poziv svim građanima Bosne i Hercegovine koji žele biti građani-novinari da se registruju na web platformu IMEP.ba i postanu aktivni članovi ovog društva.

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.