20 Dec
  • By OTVORENA MREŽA
  • Cause in

UKC RS-a u BANJA LUCI POSJETIO JEDAN OD NAJBOLJIH TRANSPLANTOLOGA SVIJETA, PROF. LIONEL ROSTAING

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Jedan od najboljih svjetskih nefrologa i šef Nefrološkog odjela C.H.U. Grenoble prof. dr. Lionel Rostang u organizaciji “OTVORENE MREŽE” i njenog Predsjednika, dr. Almira Čehajića Batka, posjetio je Odjeljenje nefrologije Klinike za unutrašnje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banja Luci, gdje je sa domaćim stručnjacima razgovarao o uspostavljanju saradnje u oblasti transplantacijske medicine.
Nakon razgovora sa načelnikom Klinike za unutrašnje bolesti, dr. Branislavom Gašićem, šefom Odjeljenja nefrologije sa opštom internom medicinom, dr. Vlastimirom Vlatkovićem i članom transplantacionog tima UKC-a dr. Miloradom Grujićićem, profesor Rostaing ukazao je na značaj i potrebu dodatnih edukacija domaćih stručnjaka u oblasti posttransplantacione medicine, odnosno praćenja i nadzora pacijenata nakon transplantacija koje se izvode u Francuskoj u okviru Programa OTVORENE MREŽE.
“U okviru Programa transplantacija OTVORENE MREŽE koji je pokrenut 2011. godine u Francuskoj je transplantirano 60 pacijenata iz BiH, među kojima i znatan broj pacijenata iz Republike Srpske”, naglasio je Predsjednik OTVORENE MREŽE, dr. Almir Čehajić Batko i istakao da Program podrazumijeva ne samo liječenje pacijenata, nego i edukaciju, te razmjenu iskustava domaćih stručnjaka sa samim vrhom svjetske medicine u oblasti nefrologije.

“SVEMIRSKA MEDICINA”

“Najnovija svjetska iskustva i dostignuća koja se uspješno primjenjuju i na pacijente iz BiH mogu da nazovem pravom “svemirskom” medicinom”, ocijenio je šef Odjela nefrologije UKC-a RS-a dr. Vlastimir Vlatković, vidno počastvovan dolaskom jednog od najboljih svjetskih nefrologa. U samo jednoj godini u Francuskom C.H.U. Grenoble u Grenoblu transplantacioni timovi pod direktnim vodstvom prof. Rostainga izvode oko 150 samo kadeveričnih transplantacija bubrega. Uz kadeverične i transplantacije sa živim donorima, u Francuskoj se uspješno izvode i transplantacije bubrega sa ili bez kompatibilne krvne grupe, što je u postojećim uslovima u UKC-a RS-a praktično neizvodivo.
UKC Republike Srpske od momenta kada je započeo sa transplantacionom programom 2011. godine, uspješno je uz vodstvo i nadzor tima sa VMA iz Beograda izveo 23 isključivo srodničke transplantacije. “Međutim uslovi koje će nefrološki Odjel UKC-a Banja Luka dobiti preseljenjem u novi dio južnog krila mogli bi uz dodatnu edukaciju unaprijediti ovu oblast u RS-u”, ocijenio je predsjednik OTVORENE MREŽE dr. Almir Čehajić Batko, izrazivši spremnost da kroz Program OTVORENE MREŽE omogući domaćim nefrolozima kao i patolozima (posebno zbog važnosti i potrebe za biopsijama bubrega) dodatne edukacije upravo u Francuskoj.

DIJALIZA U RS-u KAO SABIRNI CENTAR

Entuzijazam domaćih ljekara sa UKC-a RS-a demantovali su pacijenti, predstavnici “Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika RS-a”. Predstavnici Udruženja tokom razgovora sa prof. Rostaingom i Predsjednikom OTVORENE MREŽE dr. Čehajićem ukazali su na činjenicu da u RS-u ne postoji program kadeveričnih transplantacija, potom onaj istih ili različitih krvnih grupa, te da se srodničke izvode sporadično i još uvijek su u kategoriji “statističke greške”.
“Tokom 28 godina koliko sam dijalizni pacijent, još mi ni jedan ljekar nije predložio mogućnost transtpantacije. Iako imamo bolje uslove za dijalizu negu u drugom bh entitetu, to je sve što nam je ovaj entitet omogućio. Ovdje čak nemamo ni status invalida kao dijalizni pacijenti”, rekao je predsjednik Udruženja Goran Ljuboja i dodao da su pacijenti prinuđeni da samostalno traže riješenja bez ikakve podrške entiteta, odnosno Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a.

DUGOGODIŠNJA DIJALIZA NIJE EKONOMSKI OPRAVDANA

Nepostojanje konkretnih riješenja u ovoj oblasti svi pacijenti kojima se ustanovi prestanak rada bubrega praktično su osuđeni da do kraja života budu u dijaliznim centrima, što je potpuno nelogično sa ekonomskg aspekta i to ovu državu i njenje poreske obveznike košta mnogo, ocjenio je prof. Rostaing napominjući da je Francuska razvila uspješan program transplantacija upravo zbog uštede novčanih sredsava.

“BUDI DONOR, BUDI HEROJ”

U ovoj zemlji niko, osmi OTVORENE MREŽE, ne radi ni na edukaciji pacijenata i mogućnosti transplantacije sa živih donora. Prof. Rostaing je prenoseći iskustva iz Francuske istakao da je ova oblast do te mjere uređena da se donor u Francuskoj zove “njegovo veličanstvo”. “Mi ne radimo eksplantaciju, odnosno ne upuštamo se u postupak transplantacije ukoliko postoji i djelić sumnje da bi ta procedura mogla da ugrozi život ili naruši zdravlje donora”, naglasio je prof. Rostaing. On je pozvao predstavnike Udruženja da budu pokretači novih ideja i da se bore za svoja prava, a njegova mislija biće, kako je rekao, da svoje znanje i iskustvo nesebično podijeli sa kolegama kako bi oni mogli pomoći nama.
Prof. Lionel Rostaing, koji je šef nefrološko-transplantološkog odjeljenja Univerzitetsko kliničkog centra u Grenoblu, posjetio je UKC Srpske u organizaciji OTVORENE MREŽE Banjaluka, zajedno sa predsjednikom OM-a dr. Almirom Čehajićem Batkom, te timom koordinatora.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.